ua en ru

Юрист: дослідження економістів допоможе АМКУ в оцінці ринку електроенергії

Дослідження Антимонопольним комітетом України (АМКУ) ринку генерації електроенергії має суттєві недоліки. Про це заявив партнер Адвокатського об'єднання "Сергій Козьяков і Партнери" Микола Подпалов.

На його думку, в дослідженні АМКУ відсутній аналіз впливу діяльності суб'єктів господарювання в секторі передачі і розподілу електричної енергії. Без такого аналізу неможливо досягти головної мети — виявити повний спектр проблем діючої моделі ринку, а також шляхи розвитку конкуренції на цьому ринку для захисту прав споживачів, зазначає юрист.

Крім того, у відповідності з діючим законодавством про захист економічної конкуренції, яке в цій частині гармонізовано з конкурентним правом ЄС, монопольне (домінуюче) становище має визначатись за сукупністю структурних і поведінкових показників. Ця процедура фактично складається з трьох етапів — визначення ринку та його структурних показників, встановлення наявності (відсутності) ринкової влади та визначення становища суб'єкта на ринку.

"Залишаючи без уваги недоліки, допущені АМКУ при визначенні ринку, можна констатувати, що ринок великооптових поставок електроенергії, на якому діють електрогенеруючі компанії, дійсно має структуру, яка свідчить про високий рівень концентрації. Однак АМКУ, заявивши про наявність ознак "колективної монополії", не здійснив дослідження наявності ринкової влади, обмежившись структурою", — зазначив Подпалов.

На відміну від АМКУ, Київський національний техніко-економічний університет (КНТЕУ) приділив цьому увагу, провівши власне дослідження ринку, підкреслив юрист. "Саме про це (наявність ринкової влади) говориться у звіті КНТЕУ", — додав він.

На думку Подпалова, дослідження КНТЕУ носить комплексний характер і охоплює як визначення ринку, так і встановлення наявності ринкової влади у його учасників, аналіз їх конкурентної поведінки, а також аналіз впливу на конкурентну поведінку дій державних органів влади.

У ході дослідження обґрунтовано доведено, що діяльність на товарних ринках електроенергії, складових Оптовий ринок електроенергії (ОРЕ), утворений в 1996 р. по моделі "єдиного покупця", перебуває під жорстким регулюванням інституційної монополії, яка спирається на механізм повного держрегулювання діяльності учасників на оптовому ринку.

Як підкреслив експерт, така інституційна монополія позбавляє свободи підприємництва, а, отже, і можливості якимось чином проявити ринкову владу кого-небудь з учасників ОРЕ.

Крім того, вчені КНТЕУ з використанням сучасних економетричних методів показали, що енергогенеруючі компанії намагаються використати будь-які можливості для здійснення конкуренції між собою для нарощування обсягів власної генерації електроенергії.

Подпалов висловив надію, що проведене КНТЕУ дослідження дозволить АМКУ обґрунтовано підійти до оцінки ситуації на енергоринку і прийняти зважене рішення.

Як повідомлялося, АМКУ на початку червня 2015 р. почав комплексне дослідження ринків електроенергії та енергетичного вугілля. Попередні результати були презентовані 24 грудня 2015 р. Комітет виявив ознаки колективної монополії у НАЕК "Енергоатом", ТОВ "ДТЕК" та ПАТ "Укргідроенерго". Компанії у своїх коментарях заявили про відсутність у них домінуючого положення. Крім того, Рада ОРЕ 25 лютого 2016 р. направила АМКУ свою позицію про незгоду з висновками комітету.

Київський національний торговельно-економічний університет у лютому 2016 р. представив науково-дослідну роботу на тему "Аналіз стану конкуренції і ринкової влади на ринку електричної енергії в Україні", в якому також спростовуються висновки АМКУ.