ua en ru

Експертиза ЄК щодо реверсу газу в Україну може бути використана в суді проти "Газпрому", - джерело

Європейська комісія проведе юридичну експертизу реверсу газу з ЄС в Україну. Отриманий від Єврокомісії висновок може бути використаний як аргумент у судовому розгляді з "Газпромом". 

Європейська комісія проведе юридичну експертизу реверсу газу з ЄС в Україну. Отриманий від Єврокомісії висновок може бути використаний як аргумент у судовому розгляді з "Газпромом". Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

За наявними даними, отриманий від ЄК висновок може бути використаний як аргумент у судовому розгляді, в разі якщо "RWE або українські компанії-імпортери захочуть через суд домогтися від "Газпрому" згоди на відвантаження палива на словацькому кордоні з подальшим експортом в Україну".

Зазначимо, що у п'ятницю після переговорів з європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Єврокомісія проведе експертну оцінку реверсних поставок газу в Україну з території Словаччини.

Глава Міненерговугілля звернув увагу на те, що будуть проаналізовані поставки не якоїсь конкретної компанії, оскільки газ на європейський ринок поставляється з Норвегії, Алжиру, Мозамбіку, Нігерії.

"Коли ми купуємо його на спотовому ринку, він не фігурує як газ з якоїсь країни", - уточнив Ставицький. У зв'язку з цим міністр наголосив на необхідності проведення юридичної експертизи для того, щоб не було "негативних наслідків для наших партнерів і нас самих, щоб не виникало спірних питань щодо якихось штрафів, судів".

За словами Ставицького, питання законності поставок буде розглянуто на засіданні комітету високого рівня з енергетичних питань за участю чиновників з Києва і Брюсселя, яке має відбутися найближчим часом.

У квітні Ставицький заявляв, що вважає реверсні поставки газу в Україну законними. Занепокоєння "Газпрому", глава якого назвав постачання газу за реверсної схемою з Європи в Україну "шахрайством", керівник Міненерговугілля схарактеризував як "безпричинне".

НАК "Нафтогаз України", не домовившись з "Газпромом" про зниження ціни на газ, в листопаді 2012 р. почала реверсні поставки сировини з Європи за контрактом з німецькою RWE. Із 15 травня були запущені поставки газу в Україну через Словаччину в тестовому режимі. Однак домовитися про постійні поставки не вдається тому, що "Газпром" відмовляється відвантажувати газ RWE навіть на території Словаччини, не кажучи вже про Україну.

У монополії наполягають на тому, що паливо має бути прийняте на кордоні з Австрією. Щоб вирішити цю проблему, раніше в Міненерговугілля пропонували RWE накопичувати газ в українських підземних сховищах газу і потім продавати його на внутрішньому ринку. У випадку зі Словаччиною у "Газпрому" є й фінансовий важіль. У монополії зарезервовано і сплачено більше 85% транзитних потужностей словацької ГТС, хоча вона й використовує їх тільки наполовину. Це влаштовує словацького оператора Eustream, який не має наміру переглядати транзитний контракт із "Газпромом" і, можливо, готовий виконувати його вимоги.