ua en ru

Юнкер заявив про шанс на компроміс з Польщею

Юнкер заявив про шанс на компроміс з Польщею Фото: Жан-Клод Юнкер (flickr.com-epp)

Дуда в кінці грудня підписав два суперечливі закону в рамках судової реформи

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер сьогодні, 14 лютого, заявив, що існує можливість досягнути компромісу з Польщею щодо судової реформи. Про це повідомляє "Польське радіо".

"Ми перебуваємо в постійному контакті, ведемо діалог. Я думаю, що існує достатньо шансів, що польська позиція наблизиться до нашої і наша позиція наблизиться до польської", - сказав глава ЄК.

Нагадаємо, в кінці грудня президент Польщі Анджей Дуда 20 грудня підписав два суперечливі закону в рамках судової реформи. Закони стосуються Національної ради суддів Верховного суду. 15 грудня Сенат Польщі ухвалила скандальні закони про реформу судової системи, незважаючи на протести. Два закони - про Верховному суді і Державному раді судочинства - авторства президента Анджея Дуди, раніше були піддані критиці в Європейському союзі. Сенат прийняв їх без поправок, які пропонувала опозиція.

20 грудня, Європейська комісія розглянула питання про початок процедури введення санкцій проти Польщі за порушення норм верховенства права. Ліберальні депутати Європейського парламенту ініціювали процедуру санкцій проти Польщі після того, як країна "продовжує відступати від норм верховенство права і незалежність суду".