ua en ru

Юнкер: в разі краху Шенгену європейський бізнес буде втрачати 3 млрд євро на рік

Юнкер: в разі краху Шенгену європейський бізнес буде втрачати 3 млрд євро на рік Фото: Жан-Клод Юнкер

Щодня внутрішні кордони в ЄС перетинають близько 1,7 млн працівників

Поява прикордонних перевірок у безпаспортній зоні Європи обійдеться її бізнесу в 3 млрд євро щорічно. Про це заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, передає Reuters.

Щодня внутрішні кордони в ЄС перетинають близько 1,7 млн працівників, а щороку кількість поїздок за тим же маршрутом становить 57 млн, кожна година очікування на кордонах має свою ціну, сказав Юнкер.

"Один за одним ми закриваємо кордон і як тільки вони будуть закриті, ми побачимо, що економічна ціна цього величезна... Якщо ми закриваємо кордони, якщо внутрішній ринок починає страждати... в один прекрасний день ми задамося питанням, чи дійсно нам потрібна єдина валюта, якщо немає єдиного ринку, немає вільного руху працівників", - сказав Юнкер Європарламенті в Страсбурзі.

Юнкер, відомство якого займається переглядом міграційної політики ЄС, сказав, що він вирішив підкреслити економічний вплив через "безцеремонного ставлення" урядів ЄС до Шенгенської зони.

Нагадаємо, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард заявила, що міграція може принести економічну вигоду європейським країнам.