ua en ru

Юнкер закликав прискорити включення Балканських країн до Євросоюзу через загрозу війни

Юнкер закликав прискорити включення Балканських країн до Євросоюзу через загрозу війни Фото: Жан-Клод Юнкер (flickr.com-epp)

ЄС повинен розглянути ідею попереднього приєднання для країн - кандидатів на вступ до блоку

Європейський союз повинен серйозно поставитися до переговорів про вступ країн Західних Балкан до складу ЄС, в іншому випадку в регіоні може початися нова війна. Про це заявив голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, передає РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

За його словами, влада ЄС повинна розглянути ідею попереднього приєднання для країн - кандидатів на вступ до Євросоюзу, щоб дати їм надію і допомогти поліпшити економічну ситуацію ще до вступу.

"Якщо ми вкрадемо перспективу приєднання у країн Західних Балкан, якщо в цьому вкрай складному європейському регіоні з'явиться враження, що ми несерйозні, ми рано чи пізно знову зіткнемося з тим, що було на Балканах в 1990", - заявив він.

Він зазначив, що тільки дві з шести держав, що утворилися після розпаду Югославії, вступили в Євросоюз, це Словенія і Хорватія.

Агентство пише, що зараз ближче всіх до входження в ЄС Македонія. Для вступу в блок республіці необхідно скорегувати назву. Вступ Македонії до Євросоюзу зараз блокує Греція, яка вважає, що з нинішньою назвою у Македонії зберігається можливість претендувати на грецьку північну провінцію, яка носить таку ж назву.

Нагадаємо, референдум про зміну назви країни на Північну Македонію, який минув 1 жовтня, був визнаний таким, що не відбувся через низьку явку.