ua en ru

Юнкер: Основна частина держборгу Греції може бути скорочена більш ніж на 60%

Основна частина боргу з держоблігацій Греції може бути скорочена більш ніж на 60%, повідомив голова Єврогрупи Жан-клод Юнкер в інтерв'ю австрійській телерадіомовної корпорації ORF.
Відповідаючи на питання про те, обговорюють чи європейські політики питання про урізання грецького держборгу на 50-60%, Юнкер відповів: "Ми говоримо навіть більше".
В той же час, за його словами, навіть цих дій буде недостатньо, щоб запобігти банкрутство одного з держав зони євро. "Насамперед необхідно подбати про те, щоб "зараза не поширилася на інші країни регіону", - резюмував політик.
В ході свого виступу він відзначив, що в Європі немає "історичний досвід у вирішенні таких питань, оскільки подібного кризи раніше не спостерігалося. Одночасно глава Єврогрупи піддав критиці дії європейських влади, характеризуючи їх як "неоптимальні". "Ми (європейські влади) зреагували недостатньо швидко, на відміну від фінансових ринків", - повідомив Юнкер, назвавши причиною відсутність злагодженості в діях політиків.
Поки в Європі не спостерігається єдності з питання скорочення основної частини держборгу Греції. Так, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель раніше говорила про те, що рішення про 50-процентному урізання основної частини грецького боргу не здається їй виправданим, пославшись на ризик виникнення ефекту "копіювання" грецького шляху іншими країнами. "Якщо дозволити хоча б одній країні не виплачувати половину заборгованості, то слідом за нею з'являться інші держави з такими проханнями", - зазначила вона. У зв'язку з цим рішення про 50-процентному урізання держборгу, за словами Меркель, повинно розглядатися як крайня міра (Ultima ratio), коли не залишилося нічого іншого.
Втім, за словами голови Європейської комісії Жозе-Мануела Баррозу, у вирішенні боргової кризи в Греції могли б взяти участь не тільки країни, де в обігу перебуває євро, але й інші держави ЄС. "Я б хотів, щоб всі держави Євросоюзу внесли посильний внесок у розв'язання грецької кризи за наявності у них фінансових можливостей", - підсумував він.