ua en ru

Юнкер: КНР має сенс вкладати кошти в папери проблемних країн

Глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер вважає, що Китаю має сенс інвестувати надлишок бюджетних коштів у боротьбу з борговою кризою в єврозоні, передає Reuters. При цьому Юнкер зазначає, що Китаю не слід розраховувати на політичні поступки в обмін на допомогу.
На минулому саміті Євросоюзу (ЄС) лідери блоку розробили план з подолання боргової кризи в Греції, запобігання його поширення на інші країни ЄС і відновлення стабільності на фінансових ринках. У ході саміту Європа висловила сподівання, що Пекін продовжить купувати облігації проблемних країн зони євро. Крім того, було висловлено пропозицію про можливий випуск облігацій Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) у юанях при бажанні КНР.
Дана пропозиція викликала невдоволення ряду експертів, які вважають, що занадто сильна залежність Європи від допомоги Китаю поставить її в невигідне положення в політичних відносинах з Піднебесною. Проте глава Єврогрупи назвав ці побоювання безпідставними. "Не бачу приводу для занепокоєнь. По-перше, надлишок бюджету КНР настільки великий, що для країни було б вкрай розумно вкладати його в папери проблемних країн ЄС. По-друге, ми збираємося побудувати переговори з Китаєм за чіткою схемою, яка не має на увазі, що за свою допомогу КНР отримає щось взамін", - заявив Юнкер.
При цьому Юнкер зазначив, що кризу в Європі можна подолати і без участі Китаю. "Навіть якщо Китай не візьме участі в боротьбі з борговою кризою в Європі, рішення, прийняті нами на саміті, будуть сприяти його вирішенню без сторонньої допомоги", - вважає він.
Крім того, Юнкер висловився з приводу програми Європейського центробанку (ЄЦБ) щодо викупу облігацій проблемних країн єврозони, яка викликала свого часу багато суперечок. Глава Єврогрупи вважає, що дія цієї програми можна сміливо припинити, тому що незабаром буде реалізовано рішення про збільшення розмірів EFSF.
Нагадаємо, 23 і 26 жовтня 2011 р. пройшов дводенний саміт країн ЄС, присвячений розв'язанню кризи в єврозоні. За підсумками зустрічі європейські лідери погодили деталі плану виходу з кризи. У тому числі глави країн ЄС досягли угоди з приватними кредиторами про добровільне списання 50% від суми боргу по грецьких облігаціях і домовилися збільшити обсяг EFSF до 1 трлн євро.