ua en ru

ЮНІСЕФ попереджає про небезпеку спалаху інфекційних захворювань в Україні

У Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, який відзначається 24 жовтня, ЮНІСЕФ нагадує, що Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту в зв'язку з низьким охопленням імунізацією дітей. Про це повідомляє прес-служба ЮНІСЕФ.

Останнім часом завезення поліомієліту серйозно загрожує країні у зв'язку з циркуляцією вірусу в Ізраїлі. Імовірні випадки захворювання були зареєстровані і в Сирії. Діти в Україні особливо вразливі, тому що менше 50% дітей було вакциновано проти поліомієліту.

В даний час, поліомієліт залишається ендемічним тільки в трьох країнах світу - в Нігерії, Пакистані та Афганістані.

Поліомієліт є заразною інфекційною хворобою, викликаною вірусом поліомієліту. Вірус вражає нервову систему і може призвести до паралічу або смерті протягом декількох годин. Ліки від поліомієліту не існує. Імунізація є єдиним способом захисту від хвороби. Безпечні та ефективні вакцини існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від поліомієліту. Щеплення проводиться кілька разів і захищає дитину на все життя.

Нещодавно, в 2010 р., з-за спалаху поліомієліту в Таджикистані загинула 21 дитина, більш ніж 400 дітей були інфіковані і 170 дітей було паралізовано. Хвороба поширювалася і в Росії, де було зареєстровано 12 випадків.

Потужне лобіювання проти вакцинації, скептицизм і дезінформація населення про щеплення в Україні є одними з причин швидкого зниження охоплення імунізацією. За даними опитування ЮНІСЕФ, лише 46% населення позитивно ставиться до імунізації. Це вже призвело до спалахів інфекційних захворювань останнім часом в Україні, таких як кір, краснуха, кашлюк та епідемічний паротит (свинка).

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) є світовим лідером з захисту прав та інтересів дітей. Фонд працює у понад 190 країнах світу заради захисту та підтримки дітей з моменту їх народження і до початку дорослого життя. Програми фонду фінансуються з добровільних внесків фізичних осіб, компаній, закладів та урядів. Представництво фонду в Україні відкрито у 1997 р.