ua en ru

ЮНІСЕФ підтримав ініціативу Януковича про внесення змін у процедуру усиновлення дітей іноземцями

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні підтримує ініціативу Президента Віктора Януковича і закликає Україну ратифікувати Конвенцію про захист дітей та співробітництво в питаннях міждержавного усиновлення. Про це повідомляє прес-служба фонду.

ЮНІСЕФ вважає, що будь-яке рішення щодо дітей, в тому числі щодо усиновлення, повинно прийматися, в першу чергу, в інтересах дитини. Гаазька конвенція пропагує етичні та прозорі процеси усиновлення. ЮНІСЕФ закликає уряди дотримуватись принципів, закладених у Конвенції.

"Нестача нагляду за процесами міжнародного усиновлення та законодавчого регулювання може призводити до ігнорування прав та інтересів дитини та вирішення справи про всиновлення керуючись вигодою. Багато країн в світі вже визнали таку проблему та ратифікували Гаазьку конвенцію про захист дітей та співробітництво в питаннях міждержавного усиновлення, дозволяє попереджувати порушення прав дітей", - заявили у фонді.

"ЮНІСЕФ закликає Україну якнайшвидше ратифікувати Гаазьку конвенцію. Це потрібно було зробити дуже давно і це вже не перше представлення проекту закону на розгляд у парламент. Я сподіваюся, що на цей раз Конвенція буде ратифікована для захисту інтересів дітей. ЮНІСЕФ готовий співпрацювати з урядом для належної і повної реалізації положень Конвенції в Україні ", - йдеться в повідомленні прес-служби.

З метою захисту інтересів дітей в Україні, ЮНІСЕФ закликає провести реформу системи опіки за дітьми для попередження позбавлення дітей батьківського піклування та возз'єднання дітей з їх сім'ями. Міжнародне всиновлення має проводитися тільки в останню чергу і лише у тих випадках, коли дитина не може отримати сімейного виховання в своїй рідній країні. Тим не менш, міжнародне усиновлення є важливим рішенням проблем деяких дітей.

Читайте також: Янукович пропонує спростити процедуру усиновлення дітей іноземцями.