ua en ru

У ЮНЕСКО оголосили про початок прямого моніторингу ситуації в окупованому Криму

У ЮНЕСКО оголосили про початок прямого моніторингу ситуації в окупованому Криму Фото: UNESCO (twitter.com/UNESCO_russian)

Перший етап моніторингу розпочнеться до квітня 2019 року

Організація об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) оголосила про початок прямого моніторингу ситуації в анексованому Росією Криму. Про це повідомив посол України у Франції Олег Шамшур, передає РБК-Україна.

За його словами, у середу, 10 жовтня, відбулось засідання Виконавчої ради ЮНЕСКО, під час якого було оголошено про початок першої фази прямого моніторингу Організації ситуації в окупованому Криму. Також було ухвалено рішення щодо звітування Гендиректора про його результати у жовтні наступного року.

Шамшур зазначив, що моніторинг має розпочатися до квітня 2019 року.

У ЮНЕСКО оголосили про початок прямого моніторингу ситуації в окупованому Криму

Нагадаємо, 1 жовтня 2018 року в Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури 30 держав приєднались до спільної заяви щодо окупованого Криму на підтримку України. Тоді ж було підтверджено наміри про початок прямого моніторингу на півострові. Досі організація отримувала дані щодо ситуації в Криму із різних джерел.

Нещодавно у ЮНЕСКО констатували, що ситуація у Криму від початку його окупації Росією погіршується. У доповіді Генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азулє, зокрема, наводяться факти брутальних порушень з боку окупаційної влади прав українців та кримських татар у сфері освіти, використання рідної мови та забезпечення свободи ЗМІ.

Зокрема, у звіті йдеться, що від початку окупації Криму Російською Федерацією кількість середніх шкіл з українською мовою освіти на півострові скоротилася на 87,5%.