ua en ru

У ЮНЕСКО 30 країн приєднались до спільної заяви щодо Криму на підтримку України

У ЮНЕСКО 30 країн приєднались до спільної заяви щодо Криму на підтримку України Ілюстративне фото (flickr.comHelena/Abreu)

У ЮНЕСКО готові розпочати прямий моніторинг в окупованому Криму

В Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) 30 держав приєднались до спільної заяви щодо окупованого Криму на підтримку України. Про це повідомив посол України у Франції Олег Шамшур, передає РБК-Україна.

Посол виступив на ссомій інформаційній зустрічі ЮНЕСКО щодо моніторингу ситуації в Автономній Республіці Крим (АРК).

"Керівництвом ЮНЕСКО було підтверджено намір найближчим часом розпочати першу фазу прямого моніторингу. 30 держав приєднались до спільної заяви на підтримку України", - написав Шамшур у своєму Twitter.

У ЮНЕСКО 30 країн приєднались до спільної заяви щодо Криму на підтримку України

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в суботу, 29 вересня, заявив, що Організація об'єднаних націй визнає Росію державою, котра окупує українську територію. За його словами, такий результат він отримав, перебуваючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Нещодавно у ЮНЕСКО констатували, що ситуація у Криму від початку його окупації Росією погіршується. У доповіді Генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азулє, зокрема, наводяться факти брутальних порушень з боку окупаційної влади прав українців та кримських татар у сфері освіти, використання рідної мови та забезпечення свободи ЗМІ.

Зокрема, у звіті йдеться, що від початку окупації Криму Російською Федерацією кількість середніх шкіл з українською мовою освіти на півострові скоротилася на 87,5%.