ua en ru

Ю.Тимошенко просить РФ продовжити квоту на безмитний імпорт українських труб.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в листі, адресованому її російському колезі Володимиру Путіну, просить дати доручення відповідальним міністерствам Росії підписати протокол про продовження угоди про постачання української трубної продукції в РФ, пише "Комерсант-Україна". "На думку української сторони, в даному випадку оптимальним рішенням є збереження традиційної 5-6-процентної частки українських труб на російському ринку і, відповідно, встановлення в рамках угоди на 2010 р. квоти у розмірі 300 тис. т, що на третину менше квоти 2009 г.", - йдеться в листі.

Зараз найбільшим імпортером труб, що працює в рамках угоди з РФ, є трубно-колісна компанія "Інтерпайп", підконтрольна підприємцеві Віктору Пінчуку і членам його сім'ї. У 2005 р. Мінекономрозвитку РФ і Мінекономіки України встановили квоту на імпорт в РФ труб у розмірі 395 тис. т з щорічним зростанням на 2% до 2010 р. У поточному році квота складає 427,6 тис. т. За даними фонду розвитку трубної промисловості РФ, обсяг російського ринку труб оцінюється в 3-4 млрд дол., частка українських труб - 250-300 млн дол.

Джерела в урядах України і РФ стверджують, що станом на вчорашній день угода про квотування постачань труб на російський ринок підписана не була. "Переговори з мінпромторгом РФ проходять важко. Розглядається варіант, що Росія продовжує дію квот, а Україна не підвищує мита на імпорт аміачної селітри і не вводить квоти на імпорт NPK-добриво", - розповіло джерело в Мінекономіки. "Торг йде щодо пільг. Але те, що пропонує Україна для Росії, оцінюється в 100 млн дол., а Україна просить пільги на 300 млн долл.",- відзначило джерело в уряді РФ. У випадку якщо квота не буде продовжена, з 1 січня 2010 р. на труби "Інтерпайпа" при імпорті в РФ розповсюдеться мито у розмірі 9-55%.