ua en ru

Ю.Луценко: Попереджено замах на нардепа від НУ-НС М.Джемілєва.

Попереджено замах на нардепа від фракції "Наша Україна-Народна самооборона" Мустафу Джемілєва. Про це сьогодні на прес-конференції в Сімферополі повідомив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

Працівники МВС разом із співробітниками Служби безпеки України провели на території Криму спеціальну операцію по затриманню представників радикальної організації "Ат-Такфір валь-Хіджра", які готувалися зробити низку терористичних актів із застосуванням вогнепальної зброї і вибухових речовин. За інформацією глави МВС, в ході спецоперації, яка сталася минулої п'ятниці, 23 жовтня, були проведені обшуки за місцем мешкання декількох громадян, причетних до планування терористичних актів.

В ході обшуків в м.Сімферополі, Білогорському, Бахчисарайському і Радянському районах Криму були вилучені автомат Калашникова, два магазини до нього, вибухова речовина пластид з електродетонаторами, тротилові шашки, ножі, екстремістська література, а також військова і напіввійськова екіпіровка. Також було затримано двоє громадян, підозрюваних в тероризмі - "ідейного наставника і лідера руху "Ат-Такфір валь-Хіджра" на прізвисько "Ахмед-телемастер", що проживав в Бахчисарайському районі, і активний член руху "Ат-Такфір валь-Хіджра" з м.Сімферополя, який вже розшукувався за скоєння спроби вбивства імаму однієї з кримських мечетей. Лідера "Ат-Такфір валь-Хіджра", який проживав в Полтавській обл., затримати, поки не вдалося.

Ю.Луценко повідомив, що затримані і їх спільники готувалися до скоєння низки терористичних актів із застосуванням вогнестрельної зброї і вибухових речовин. "Також була отримана інформація про те, що учасники руху "Ат-Такфір валь-Хіджра" засудили до смерті лідера Меджлісу кримських татар Мустафу Джемілєва, а також його близьких соратників",- зазначив глава МВС. За його словами, М.Джемілєв підтвердив, що вже чув про винесений йому смертний вирок. "Меджліс є сьогодні каменем спотикання для розповсюдження радикального іслама", - підкреслив Ю.Луценко. Він також не виключив, що МВС надасть М.Джемілєву озброєну охорону.