ua en ru

Ю.Тимошенко: RUE звернулася до Шевченківського райсуду Києва із клопотанням про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу

Компанія RosUkrEnergo AG 19 липня ц.р. звернулася до Шевченківського районного суду міста Києва з клопотанням про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 року, згідно з яким Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" зобов'язана повернути RosUkrEnergo 12,2 млрд. кубометрів газу. Про це повідомила лідер БЮТ Юлія Тимошенко на сторінках свого офіційного сайту.

"Я закликаю всіх небайдужих громадян України долучитися до моєї ініціативи: щоб не платити з власної кишені корупціонерам від влади, звернутися в якості третьої особи до суду, який розглядає клопотання RosUkrEnergo", - заявила Ю.Тимошенко.

Нагадаємо, 8 червня ц.р. Стокгольмський трибунал ухвалив рішення, згідно з яким НАК «Нафтогаз України» зобов'язана повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу і сплатити 197 млн дол. компенсації.

11 млрд куб. м газу були вилучені НАК у RUE в 2009 р. у якості компенсації заплаченого «Нафтогазом» боргу RUE перед «Газпромом» у розмірі 1,7 млрд дол. після того, як у результаті підписання прямого контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» в січні в 2009 р. RosUkrEnergo було виключене зі схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за погодженням із «Газпромом», який володіє 50% RUE.

Первинна вартість 11 млрд куб м газу становила 1,7 млрд дол., тобто середня ціна була 156 дол. за 1000 куб. м. RUE розраховує отримати 5,4 млрд дол. (по 490 дол. за тисячу куб. м).