ua en ru

Ю.Тимошенко закликає ЄС допомогти захистити українську демократію

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко в день проведення саміту Україна-ЄС закликає Європейський Союз допомогти захистити українську демократію, повідомляє її прес-служба.
"У двосторонній угоді потрібно додати умови, які вимагатимуть дотримання Україною демократичних принципів. Голос Європи повинен звучати чітко і голосно", - заявила Ю.Тимошенко виданню Financial Times.
Вона зазначила, що проведення саміту Україна-ЄС в День свободи є символічним. "Символічне значення має те, що цей саміт відбувається в день Помаранчевої революції. Демократія в Україні знову під ризиком", - констатувала вона.
У свою чергу, директор відділу із зовнішньої політики та оборони Лондонського Центру Європейських Реформ Томас Валасек вважає, що за Президента Віктора Януковича Україна "стає більш закритою та все більше авторитарною". "ЄС слід відбити у В.Януковича охоту будувати однопартійну систему, але в той же час ЄС слід підтримати проведення економічних реформ та реформ у сфері енергетики", - додав він.

Нагадаємо, що сьогодні українці святкують День свободи. Саме із цим святом збіглися головні протести проти прийняття Податкового кодексу. Представник страйкового оргкомітету Олександр Данилюк 20 листопада ц.р. заявив, що підприємці почнуть процедуру референдуму по достроковому припиненню повноважень Президента, якщо Президент України Віктор Янукович у понеділок, 22 листопада, до 18:00 не ветує Податковий кодекс.