ua en ru

Ю.Тимошенко передала до МВФ листи з проханням направити до України моніторингову групу для оцінки угоди RUE

Лідер ВО "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко передала в місію МВФ в Україні листи з проханням направити до України моніторингову групу для оцінки угоди RosUkrEnergo (RUE), "яка може позбавити бюджет України 5,4 млрд дол.". Про це повідомляє прес-служба ВО "Батьківщина".
Листи адресовані кожному із 24 членів Ради директорів Міжнародного валютного фонду, а також директору-розпоряднику МВФ Домініку Стросс-Кану.
Ю.Тимошенко розраховує на об'єктивну реакцію та професійні дії Ради директорів МВФ.
Вона також вважає за необхідне в Меморандумі про співпрацю України з МВФ передбачити пункт щодо можливої добровільної відмови України від фінансування операцій, пов'язаних з RUE.
Нагадаємо, в кінці листопада сторони підписали пакет угод щодо вирішення низки суттєвих питань взаємодії в газовій сфері. Згідно з підписаними документами на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в м. Стокгольм (Швеція) "Нафтогаз України" зробить повернення 12,1 млрд куб. м природного газу RUE АG.
У свою чергу RUE АG зобов'язалося погасити заборгованість перед НАК "Нафтогаз України" в сумі 1,7 млрд дол. і перед групою "Газпром" в сумі 810 млн дол. Таким чином, підписання пакета угод дозволило сторонам повністю врегулювати відносини, пов'язані з поставками газу в 2008-2009 рр. Сума судових претензій, які RUE оголосила до НАК "Нафтогаз України" за вилучені 11 млрд куб. м газу становила 5,4 млрд дол.