ua en ru

Ю.Колобов: Для розвитку економіки необхідні прийняття закону про захист прав кредиторів і справедливі рішення судів

Для відновлення повноцінного кредитування і розвитку економіки необхідні прийняття закону про захист прав кредиторів і справедливі рішення судів. Про це заявив перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Юрій Колобов в ході круглого столу, організованого Лігою фінансового розвитку за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" FINREP та тижневика "Дзеркало тижня. Україну", передає видання.
"Дуже важливо, щоб був прийнятий закон про захист прав кредиторів, щоб у судах по одному і тому ж епізоду не було двох різних рішень. Це найважливіші заходи і найважливіші реформи для того, щоб економіка почала кредитуватися і розвиватися", - заявив перший заступник голови НБУ.
Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вказав на неможливість стабільного тривалого зростання економіки без оздоровлення банківського сектору. "Дуже турбують деякі речі з оздоровлення банківського сектору - банки кинули напризволяще, виникає проблема з активами, з проблемними кредитами. Один державний інститут заборонив продаж проблемних кредитів фізичних осіб, такий проект заборони підготовлений іншим інститутом. А без оздоровлення банківського сектору стабільний тривалий економічний зростання неможливе", - зазначив експерт.
Зі свого боку, постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр акцентував увагу на важливості для інвесторів адекватного захисту їх прав та справедливості судових рішень. "Якщо ми говоримо про інвесторів, як зовнішніх, так і внутрішніх, то, розраховуючи свої проекти, вони беруть до уваги міжнародні фонди, але дивляться і на більш широку перспективу. Зокрема, на бізнес-оточення, на роботу інститутів, чи захищені права інвесторів і кредиторів, чи виконуються умови контрактів, чи можна звернутися до суду і отримати справедливе рішення в разі, якщо контракти не виконуються", - сказав представник МВФ.