ua en ru

Ю.Кармазін: Рішення КСУ вплине на співпрацю МВФ і Кабміну

Представник суб'єкта на конституційне подання Юрій Кармазін заявляє, що сьогоднішнє рішення Конституційного суду України (КСУ) вплине на позицію МВФ у його співпраці з урядом. Про це він заявив коментуючи рішення в кулуарах КСУ, передає кореспондент РБК-Україна.

"До цього рішення буде прикута увага МВФ. Я переконаний, що МВФ читатиме це рішення із огляду на нього дивитиметься на зобов'язання уряду перед МВФ", - сказав він.
Ю.Кармазін пояснив, що сьогоднішнє рішення КСУ по суті забороняє уряду в ручному режимі шляхом внесення змін до закону про бюджет видозмінювати та призупиняти інші закони, які впливають на видаткову і дохідну частину бюджету.
Нагадаємо, однією з вимог МВФ є скорочення дефіциту бюджету шляхом скорочення його видаткової частини.
Раніше сьогодні КСУ визнав неконституційними низку положень закону України про державний бюджет на 2010 р. Суд, зокрема, визнав неконституційними положення статей 14, 24, 64 та п. 7-13 розділу VII "Прикінцеві положення" закону про держбюджет-2010 - ці положення втратили чинність з 30 листопада ц.р.
Як зазначив А.Головін у залі КСУ, Верховна Рада України не вперше порушує Конституцію України шляхом скасування певних законів законом про держбюджет.
Нагадаємо, у травні 2010 р. опозиційний уряд прийняв рішення звернутися до КСУ щодо конституційності ст. 14 закону про держбюджет-2010 щодо надання Мінфіну права брати зобов'язання від імені України, пов'язані зі здійсненням держзапозичень і наданням держгарантій, у т.ч. щодо відмови від суверенного імунітету можливих судових справ, а також щодо відповідності Конституції п. 8-13 розділу 7 прикінцевих положень закону про держбюджет-2010 щодо припинення дії окремих законів.
Статтею 64 закону про держбюджет-2010 установлювалося коло осіб, які є членами сім'ї пільговика.
Відповідно до 7-го пункту Прикінцевих положень вищевказаного закону задля зменшення дефіциту бюджету уряду надавалося право за погодженням з парламентським комітетом з питань бюджету переглядати розміри виплат, що передбачають додаткові видатки з державного та місцевих бюджетів.
Нагадаємо, 27 квітня Верховна Рада України ухвалила закон про державний бюджет на 2010 р. За відповідне рішення проголосували 245 депутатів з 246 зареєстрованих у залі.