ua en ru

Ю.Хіврич підтримує ідею передачі тепломереж Києва в концесію

Міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич вважає, що передача в концесію тепломереж столиці в оренду "Київенерго" дозволить поліпшити якість надаваних послуг і залучити інвестиції. Таку думку він висловив на сьогоднішній прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ви бачили, як цього року в Києві починали опалювальний сезон. Найостанніші запустили тепло в житлові будинки - постійно рвали тепломережі. Тому якщо київська влада вийде з такою пропозицією (про передачу тепломереж у концесію), ми таку пропозицію будемо підтримувати. Це залучення інвестицій", - зазначив Ю.Хіврич.
За його словами, прийняття парламентом закону про особливості оренди і концесії "це один з дуже гарних шляхів залучення інвестицій".
За словами міністра, гарним прикладом передачі тепломереж у концесію є місто Артемівськ у Донецькій області, який 4 роки тому передав у концесію свої теплові мережі, і тепер "підприємства працюють стабільно". "Вони вклали вже близько 140 млн грн для... того, щоб замінити котли, встановити енергозберігаюче обладнання, замінити теплові мережі. Тому ми вважаємо, що оренда і концесія, особливо концесія, це залучення коштів інвестора без зміни форми власності", - підкреслив Ю.Хіврич.
Він також повідомив, що з прийняттям цього закону Міністерство з питань житлово-комунального господарства зобов'язане безпосередньо координувати питання оренди і концесії, буде контролювати укладення договорів з інвесторами, а також питання вкладення грошей: "Але для цього потрібно... чітко підприємству зробити енергоаудит, тобто чітко знати у що, куди треба вкласти гроші для того щоб вивести підприємство на стабільну беззбиткову роботу і поліпшити показники якості послуг".