ua en ru

Явка на виборах народних депутатів складе 60-65%, - соціологи

Явка на виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 р. складе 60-65%. Такі дані були отримані в результаті опитування провідних українських соціологів, які були презентовані сьогодні на круглому столі "Соціологія на парламентських виборах", повідомляє прес-служба фонду "Демократичні ініціативи".

Усього було опитано вісім керівників соціологічних служб: Олексій Антипович - керівник соціологічної фірми "Рейтинг", Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, Гліб Вишлінський - заступник директора GfK Ukraine, Олександр Вишняк - керівник соціологічної фірми Ukrainian sociology service, завідувач відділу Інституту соціології НАН України, Михайло Міщенко - заступник директора соціологічної служби Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, Володимир Паніотто - генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, професор Університету "Києво-Могилянська Академія", Наталя Харченко - виконавчий директор Київського міжнародного Інституту соціології, Валерій Хмелько - президент Київського міжнародного Інституту соціології, професор Університету "Києво-Могилянська Академія", Микола Чурилов - генеральний директор ООО TNS Ukraine, генеральний директор компанії "СОЦИС".

Результати опитування виявилися наступними:
Антипович Олексій: Близько 65%. Вища на Заході, нижча на Півдні і Донбасі.
Бекешкіна Ірина: Явка буде приблизно такою самою, як і на попередніх виборах 2007 року: 63-68%. Найвищою вона буде у Західному регіоні, найнижчою - в Південному.
Вишлінський Гліб: За даними останнього опитування, проведеного GfK Ukraine разом з GfK NOP UK, 73% точно або скоріше прийдуть на вибори. На мою думку, явка суттєво не зміниться до попередніх років і складе 60-65%. Найвищою вона буде у Західному, Центральному та Східному регіонах.
Вишняк Олександр: Буде вище, ніж в 2007, нижче, ніж у 2006. Найвище - в Західній Україні, найнижче - Південній.
Міщенко Михайло: Вважаю, що вона буде приблизно такою ж, що й на виборах 2007 року, найвищою - у Західному регіоні, нижчою - на Півдні і Сході.
Паніотто Володимир: Явка буде, мабуть, десь 61-63%, це трохи вище, ніж у 2006 чи 2007 рр. Щодо регіонів - можливо, явка буде трохи нижча на Сході.
Харченко Наталія: Орієнтовна явка 60-62%. За нашими оцінками, вона буде трохи нижчою за попередні парламентські вибори. Найвища явка буде на Заході і зменшуватиметься на Схід.
Хмелько Валерій: Думаю, що явка буде не вищою, ніж на попередніх парламентських виборах 2007 р., коли вона складала 62%, а нижчою - в межах від 57% до 62% (60 ± 3%). Найвища явка на Заході і на Сході, найнижча - в Центрі.
Чурилов Микола: Явка виборців на виборах буде на рівні 58-60%. Вона буде трохи нижчою, ніж на попередніх парламентських виборах - дуже інтенсивно і "брудно" проводиться нинішня виборча кампанія. Явка в західних регіонах країни буде вищою.

Читайте також: "Удар" випереджає "Батьківщину" на 2%, - соцопитування

Нагадаємо, вибори народних депутатів відбудуться 28 жовтня 2012 р.