ua en ru

Яценюк, Тягнибок та Кличко вимагають від ЦВК встановити результати виборів на 13 округах без втручання ОВК

Лідери ВО "Батьківщина", ВО "Свобода" та партії "Удар" вимагають від Центральної виборчої комісії (ЦВК) самостійно, без втручання окружних виборчих комісій (ОВК), встановити результати виборів на 13 округах на основі дільничних протоколів. Про це Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко заявили після зустрічі з головою ЦВК Володимиром Шаповалом, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми, як три опозиційні партії, "Батьківщина", "Свобода" та "Удар", прийняли рішення вийти з чіткими політичними, а головне - юридичними вимогами до ЦВК, та до уряду і влади України, і персонально до (Президента України Віктора) Януковича. Мова йде про те, що ми вимагаємо від ЦВК встановити результати голосування в 13 виборчих округах, на яких перемогла опозиція відповідно до протоколів ДВК. Ми вимагаємо від ЦВК прийняти до свого впровадження відповідні справи і самостійно, без корумпованих ОВК, які за гроші, і які на підставі сфальшованих і куплених за гроші судових рішень, передали цю перемогу кандидатам від влади", - заявив Яценюк.

Якщо ЦВК не підтримає їхні вимоги, то опозиція звернеться до міжнародних спостерігачів.

В свою чергу, Тягнибок наголосив, що крім втрати перемоги кандидатів-мажоритарників, три партії втратили додатково 2-3 депутатські мандати по багатомандатному округу: "Якщо будуть прийняті в ЦВК результати по тих 13 мажоритарних округах, то в нас ще впаде фактично сумарно результат трьох наших партій по багатомандатному округу, і ми мінімум два, а то й три мандати втратимо. Тобто, загалом вони хочуть у нас забрати 15-16 мандатів". Тягнибок заявив, що крім того, що вони мають заяву до ЦВК та проект постанови для Верховної Ради (ВР) України, опозиція розпочала безстрокову всеукраїнську акцію спротиву.

Крім того, Кличко зазначив, що опозиція звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням, щоб він, як гарант Конституції відстояв права громадян та результати волевиявлення українського народу. Якщо Янукович не втрутиться у ситуацію, вони обіцяють ініціювати дострокові президентські вибори.

Шаповал поки що не коментував зустрічі, що відбулася.

Нагадаємо, сьогодні Яценюк, Тягнибок та Кличко прибули до ЦВК та провели зустріч з головою комісії. В цей час під стінами ЦВК проходить акція проти фальсифікацій на виборах -2012.

Читайте також: "Батьківщина", "Свобода" та "Удар" вимагають повторних виборів у округах, де неможливо встановити результати голосування