ua en ru

Яценюк звернувся до Януковича з проханням ветувати законопроект про векселі

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк звернувся до Президента України Віктора Януковича з вимогою застосувати право вето до законів №2290-а "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо реструктуризації бюджетної заборгованості) та №2847 щодо змін до Податкового кодексу щодо "вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів". Про це повідомляє прес-служба партії.

Яценюк підкреслив, що випуск векселів не розв'язує проблеми боргів, а лише відкладає її на майбутнє. Прирівнювання фінансового казначейського векселя до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування "означає крок назад - до негрошових форм розрахунків як між підприємствами, так і бюджетом та підприємствами".

"Як свідчить українська практика, в таких випадках найчастіше відбувається зростання заборгованості й неплатежів", - підкреслив Яценюк.

За його словами, для багатьох компаній відшкодування заборгованості це питання виживання. У той же час, щоб отримати за векселі "живі гроші", власники повинні будуть їх продавати зі значним дисконтом - за оптимістичним сценарієм за векселі на ринку України можна буде отримати на 60% менше їх номінальної вартості.

Крім того, до Президента України з проханням ветувати останні законодавчі зміни стосовно фінансових казначейських векселів звернулась Федерація роботодавців України.

Як наголошують в ФРУ, прийняті парламентом новації свідчать про намір влади вилучити у бізнесу щонайменше 20 млрд грн оборотних коштів протягом другого півріччя.

"Запропонований варіант розміщення фінансових казначейських векселів з врахуванням неринкової процентної ставки та фактично відсутності права вибору у бізнесу, означає примусову заморозку зобов'язань держави перед роботодавцями на термін до п'яти років. Такий стан справ призведе до подальшого погіршення фінансового стану суб'єктів господарювання та скорочення експорту. Як наслідок, буде збільшене негативне сальдо торгівельного балансу та різко зросте прихований дефіцит бюджету", - прогнозують в Федерації роботодавців.

Читайте також: Рада дозволила Кабміну випускати п'ятирічні векселі з прибутковістю до 5%