ua en ru

Японський космічний корабель "Коноторі" з роботом на борту пристикувався до МКС

Японський космічний вантажний корабель HTV-4 "Коноторі" ("Білий лелека") успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції. 

Японський космічний вантажний корабель HTV-4 "Коноторі" ("Білий лелека") успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції. Про це повідомляє NASA.

"Коноторі" був пристикований до американського модуля Harmony. Стиковка була здійснена з борту МКС за допомогою канадського маніпулятора Canadram.

Крім наукового обладнання, продовольства та одягу, "Коноторі" доставив на станцію робота-астронавта "Кіробо". Його ім'я утворене з двох слів - "Кібо" ("надія") і "робот".

Робонавт "Кіробо", вигляд якого нагадує персонажів японських мультфільмів, призначений для спілкування: він повинен допомогти астронавтам справлятися зі стресами.

У ньому розміщена система розпізнавання голосів та людей, що перебувають поруч людей і генерування відповідей. Правда, поки що він вміє говорити тільки японською мовою, тому оцінити "Кіробо" зможе тільки японський астронавт Коїчи Ваката, прибуття на станцію якого заплановано на листопад.

"Кіробо" зовсім невеликий - 34 см у висоту і вагою 1 кг. Слідкувати за ним можна онлайн - за допомогою блогу в Twitter - @ Kibo_robo.

Японський космічний корабель "Коноторі" з роботом на борту пристикувався до МКС