ua en ru

Японський кабінет міністрів схвалив проект бюджету на 2012 р.на 1,16 трлн дол

Прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода затвердив проект бюджету країни на наступний рік, склав 1,16 трлн дол. Як повідомляє NHK, в бюджеті закладено витрати, необхідні для ліквідації наслідків "Великого східнояпонського землетрусу", яке відбулося 11 березня 2011 р.

Зазначимо, що уряд Японії одночасно з гігантськими бюджетними витратами має вирішувати проблему колосального зовнішнього державного боргу. Але, незважаючи на протести міністра фінансів Юна Азума, уряд навмисно продовжити політику запозичення на зовнішніх ринках і через розміщення державних облігацій залучити до 49% коштів доходної частини бюджету.

"Я вважаю, що японський механізм бюджетного планування і його тяга до зовнішніх запозичень досягла межі", - заявив Ю. Азума на прес-конференції після засідання уряду.

Варто зазначити, що в даний час державний борг Японії перевищує її ВВП більш ніж в два рази. Експерти японського міністерства фінансів також відзначають, що сильна ієна заважає зростанню експортно-імпортних операцій, за рахунок яких фактично і існує острівна держава. Прогноз зростання обсягу японської торгівлі нещодавно знову був переглянутий зі зниженням.

Економісти відзначають, що підсумковий обсяг японського бюджету в 2012 р., Незважаючи на заплановане зниження в порівнянні з поточним роком на 2,2%, може перевищити обсяг бюджету поточного року у зв'язку з додатковими виплатами жителям постраждалих від землетрусу районів.

Очікується, що підсумковий обсяг бюджету 2012 р. складе близько 1,23 трлн дол. При цьому до березня 2013 р. національний борг Японії може наблизитися до позначки в 12 трлн дол.

Основні витратні статті японського бюджету 2012 р.: 25% або 281 млрд дол. - обслуговування зовнішнього боргу, витрати на соціальні потреби (скорочені на 8,1%) - 56 млрд дол. і відновні роботи після землетрусу - 48,3 млрд дол.