ua en ru

Японія заявила, що допускає можливість відкриття попереджувального вогню по літаках-порушниках

Міністерство оборони Японії заявило, що допускає можливість відкриття попереджувального вогню і застосування інших заходів проти літальних апаратів, що вторгаються в повітряний простір країни. Насамперед дане послання було адресоване Китаю, чиї літаки здійснюють маневри в районі спірних островів в Східно--Китайському морі, повідомляє Associated Press.

Заява послідувала після того, як винищувачі J-10 військово-повітряних сил Китаю кілька разів здійснювали прольоти поряд з о. Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао). Це стало першим подібним випадком з моменту загострення ситуації весною 2012 р.

Згідно з версією, наданою китайською стороною, літаки були підняті і увійшли до повітряного простору спірного району тільки після того, як японські перехоплювачі F-15 почали переслідувати розвідувальний літак, що виконував завдання над нейтральними водами.

"Кожна країна має власні процедури на випадок порушення своєї території, яке продовжується, незважаючи на неодноразові попередження", - заявив міністр оборони Японії Ітсунорі Онодера. "Ми готові застосовувати нові заходи відповідно до міжнародних стандартів", - додав він. Примітно, що ЗМІ обох країн скептично оцінили слова міністра. Зокрема, були висловлені припущення, що це - політичний хід, розрахований на перевірку реакції опонента.

"Китайські літаки і кораблі у водах і повітряному просторі о. Дяоюйдао займаються повсякденною діяльністю, яка повністю відповідає всім правовим нормам. Ми виражаємо протест з приводу дій японських кораблів і літаків, що порушують наші права в даному районі. Ми також висловлюємо крайню заклопотаність з приводу ескалації ситуації", - заявив офіційний представник МЗС КНР Хун Лей.

Нагадаємо, територіальна суперечка про приналежність островів Сенкаку (Дяоюйдао) вже призвела до масових антияпонських виступів в десятках міст КНР. Деякі китайські фірми відмовилися від співпраці зі своїми японськими партнерами. Крім того, країни перенесли святкування 40-ліття встановлення дипломатичних відносин на "доречніший час".

Читайте також: КНР висловила протест з приводу коментарів Хілларі Клінтон про спірні території в Східно-Китайському морі