ua en ru

Японія за рік збільшила вкладення в казначейські облігації США до 1,12 трлн дол

Японія стала активніше фінансувати США і за обсягом казначейських облігацій може обійти Китай, який останні роки був головним американським кредитором. Вкладення китайців в treasuries з серпня 2011 по серпень 2012 року скоротилися на 124,9 млрд дол., до 1,154 трлн дол., свідчать опубліковані у вівторок дані Мінфіну США. В той же час Японія за той же період збільшила свої вкладення в казначейські облігації на 214,5 млрд дол., до 1,122 трлн дол.

"Зростання попиту на американські держпапери з боку Японії є спробою влади цієї країни послабити обмінний курс ієни або принаймні сповільнити темпи її зміцнення по відношенню до долара", - пояснив аналітик Commerzbank Крістоф Бальц. Ієна за останні півроку подорожчала на 1,8% - це найвищий показник серед десяти валют розвинених країн, які відстежує Bloomberg.

Зростання японських вкладень в treasuries йде на тлі збільшення валютних резервів Токіо: з 30 вересня 2011 по 30 вересня 2012 року вони виросли на 6,7%, до 1,2 трлн дол. Китайські ж валютні резерви станом на 13 липня становили 3,24 трлн дол. (зростання 1,3% за останні 12 місяців).

Китай обійшов Японію як головного кредитора США у вересні 2008 року. У розпал світової фінансової кризи Народний банк Китаю заморозив обмінний курс національної валюти на рівні 6,8 юаня за долар. Скуповування доларів і американських держоблігацій дозволила Пекіну уникнути зміцнення юаня і допомогти своїм експортерам. У 2010 році китайській валюті знову дозволили почати поступово зміцнюватися. Рекордна з 1993 року позначка - 6,25 юаня за долар - була досягнута в цей понеділок.

"У 2012 році Китай не так активно здійснює купівлі американських держоблігацій, як у попередні роки. Це свідчить не стільки про зміну його стратегії, скільки про зниження темпів зростання валютних резервів. Зараз у Китаю вже немає такої гострої необхідності купувати американські держпапери для зберігання доларових активів. Певною мірою на ситуацію також вплинув відтік капіталу з КНР (225 млрд дол. за останні 12 місяців)", - пояснив аналітик EIU Дункан Іннес-Кер.

Шанси Пекіна залишитися головним кредитором Вашингтона все ж високі, вважають експерти. По-перше, уряд КНР продовжить стримувати курс юаню до долара: за прогнозом Standard Bank, він складе 6,35 в 2013 році і 6,0 - в 2014 році. По-друге, економіка Китаю буде рости активніше японської (відповідно 7,7 проти 3,2% в 2012 році, згідно з середнім прогнозом 45 експертів Bloomberg). Нарешті, частина китайських вкладень в американські держоблігації проводиться через брокерів в Лондоні і Швейцарії і не відображається в офіційній статистиці, відзначив Дункан Іннес-Кер.

Читайте також: Китай прокредитує імпортерів на 398 млн дол