ua en ru

Японія висловила побоювання, що й інші резервуари на АЕС "Фукусіма-1" можуть протекти

Ядерний регулятор Японії висловив побоювання щодо того, що й інші резервуари на АЕС "Фукусіма-1" можуть протекти. Про це повідомляє Reuters.

Напередодні оператор станції компанія TEPCO підтвердив витік 300 тонн радіоактивної води з резервуара. Вміст радіоактивних елементів у воді досягає 80 млн беккерелів на літр води. На цьому тлі японська влада ухвалила рішення про підвищення рівня радіаційної небезпеки. Витік тепер кваліфікується як "серйозний інцидент".

У зв'язку з цим влада Китаю заявила, що "шокована" тривалими витоками радіоактивної рідини на японській АЕС "Фукусіма-1" через два роки після цунамі, що фактично знищило атомну станцію, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Китаю. Китай "сподівається, що японська сторона в змозі систематично вживати ефективні кроки, щоб подолати негативний вплив наслідків інциденту на АЕС "Фукусіма", - повідомив МЗС КНР в посланні, направленому до редакції інформагентства.

У березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. осіб. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці донедавна оцінювали як стабільний, проте для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні десятки років і мільярди доларів. Експерти говорять про те, що на повну ліквідацію наслідків аварії піде близько 40 років.