ua en ru

Японська влада підвищила рівень радіаційної небезпеки на "Фукусімі"

Японська влада підвищила рівень радіаційної небезпеки витоку щонайменше 300 т радіоактивної води в ґрунт з одного з резервуарів японської атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма". Витік тепер кваліфікується як "серйозний інцидент" третього рівня, передає ВВС.

Раніше витік, виявлений в понеділок, 19 серпня, оцінили як інцидент першого рівня, тобто найменш серйозний за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). За шкалою INES у ядерних подій є сім рівнів небезпеки, починаючи з нульового - "незначна з точки зору безпеки". Події першого-третього рівнів позначаються як "інциденти", тоді як для четвертого-сьомого рівнів використовується термін "аварія".

В останні час на АЕС "Фукусіма-1" сталася серія витоків і перебоїв з енергією. У липні 2013 р. компанія-оператор станції вперше визнала, що радіоактивні підземні води пробили пролом в бар'єрі й потрапляють в море, але заявила, що вживаються заходи для припинення витоків.

У березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний, проте для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні десятки років і мільярди доларів. Експерти говорять про те, що на повну ліквідацію наслідків аварії піде близько 40 років.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що жителі префектури Фукусіма мають намір звернутися до суду з позовом проти уряду країни.