ua en ru

Японія продовжить купувати облігації EFSF, - Реглінг

Японія має намір продовжувати купівлю облігацій Європейського фонду фінансової стабільності, створеного для подолання боргової кризи в країнах єврозони, повідомляє радіо "Свобода".

Про намір Японії допомагати у подоланні боргової кризи у Європі повідомив сьогодні керівник EFSF Клаус Реґлінґ після переговорів у Токіо з заступником міністра фінансів Японії Такехіко Накао.

Раніше Реґлінґ відвідав Китай, влада якого також висловила готовність до інвестицій, але не взяла на себе жодних конкретних зобов'язань. Повідомлялося, що розмір участі Пекіна в EFSF буде прямо залежати від вкладів інших держав, а також від умов співпраці з фондом. Американська ділова преса писала, що інвестиції Китаю в фонд слабкої європейської економіки можуть скласти від 50 млрд до 100 млрд дол.

Під час відвідин Китаю Реглінг заявив, що Європейський фонд фінансової стабільності може почати випускати облігації в юанях при бажанні влади КНР. За його словами, у фонду є повноваження випускати облігації в будь-якій валюті.

За підсумками дискусій з керівництвом Китаю Реглінг також заявив, що сподівається на участь Токіо у програмі EFSF.

Нагадаємо, 23 і 26 жовтня 2011р. відбувся дводенний саміт країн Євросоюзу (ЄС), присвячений розв'язанню кризи в єврозоні. За підсумками зустрічі європейські лідери погодили деталі плану виходу з кризи. У тому числі глави країн ЄС досягли угоди з приватними кредиторами про добровільне списання 50% від суми боргу по грецьких облігаціях і домовилися збільшити EFSF до 1 трлн євро.

Втім, як повідомлялося, офіційні особи як у Китаї, так і в EFSF поки заперечують можливість укладання якихось конкретних угод між фондом стабільності та китайською владою.