ua en ru

Японія планує скоротити бюджет-2012 за рахунок "спеціальних облігацій"

Уряд Японії має намір скоротити бюджет на наступний фінансовий рік у порівнянні з рекордним значенням нинішнього року, але зниження державних витрат буде досягнуто за допомогою спеціальних облігацій, які не потрібно включати в спільні рахунки. Про це повідомляє Reuters з посиланням на газету Nikkei.
Уряд планує початковий бюджет на рік, який почнеться 1 квітня, у розмірі 90 трлн ієн, у тому числі 68,4 трлн ієн фактичних витрат, написала газета.
Це буде перше скорочення початкового бюджету за шість років. У поточному році початковий бюджет досягав 92 трлн ієн, включаючи 71 трлн ієн фактичних витрат.
Уряд обмірковує випуск спеціальних облігацій, за допомогою яких буде виплачувати пенсії, і, таким чином, пов'язані з цим витрати будуть виключені з генерального рахунку бюджету. Погашення цих облігацій здійснюється за рахунок майбутнього підвищення податків з продажу.
Фактично, залежність від боргів зростає з урахуванням спеціальних облігацій, але уряд технічно зможе виконати свою обіцянку утримати нові запозичення і загальні витрати на рівнях цього року - близько 44 трлн ієн і 71 трлн ієн відповідно.
Загальний бюджет також не буде включати витрати, пов'язані з відновленням районів, постраждалих від березневих землетрусу і цунамі. Уряд має намір фінансувати ці витрати за рахунок іншого типу спеціальних облігацій, які будуть погашатися протягом 25 років з допомогою підвищення корпоративного і прибуткового податку.
Оскільки державний борг Японії вже вдвічі перевищує її економику в 5 трлн дол., держава прагне сповільнити зростання заборгованості за допомогою власноруч накладених обмежень.
Інвестори також побоюються додаткового фінансового тягаря, але вони досі не помічали в Японії фінансових проблем такого ж масштабу, як у єврозоні, завдяки величезним внутрішнім накопиченням країни.
Катастрофа, яка сталася в березні, змусила уряд сформувати три додаткових бюджети загальним розміром 18 трлн ієн, крім рекордного початкового бюджету. Воно планує схвалити ще один додатковий бюджет у розмірі понад 2 трлн ієн в найближчі дні.
У наступному фінансовому році податкові надходження складуть, як очікується, близько 42 трлн ієн, що буде нижче суми нових боргів вже третій рік поспіль. Уряд планує отримати більш 3,5 трлн ієн неподаткових надходжень, що також нижче 7,2 трлн ієн подібних надходжень в поточному році.
Правляча Демократична партія має намір до кінця року погодити пропозицію про подвоєння 5- процентного податку з продажів, але прем'єр-міністр Йосіхіко Нода поки не може отримати достатню підтримку.
Опитування газети показало, що 54% японців виступають проти плану уряду подвоїти податок з продажів до середини десятиліття.
Витрати, пов'язані з обслуговуванням боргу, у наступному році, ймовірно, складуть 22 трлн ієн, написала Nikkei.