ua en ru

Японія планує провести бюджетну реформу, - Нода

Прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода пообіцяв знижувати держборг і піднімати податки, попросивши в опозиції підтримки, передає Reuters.
Нода, який на початку вересня став шостим прем'єром Японії за останні п'ять років, не запропонував конкретних заходів в своєму першому виступі в парламенті в новій посаді.
Але він повторив традиційну заяву про те, що уряд і центральний банк повинні зробити все, щоб стримати зростання ієни, який виштовхує японські компанії на зарубіжні ринки.
"Я хотів би щиро попросити кожну партію брати участь у політичних суперечках про реформи соціального забезпечення та податків, щоб ми змогли добитися єдності, необхідного для проходження законопроектів", - сказав 54-річний Нода, який став прем'єром через шість місяців після потужного землетрусу і цунамі, від якого Японія поки так і не оговталася.
Завдання колишнього міністра фінансів Ноди в тому, щоб об'єднати розколовся парламент і забезпечити фінансування відновлювальних робіт.
Очікується, що уряд передасть до парламенту основний проект залучення коштів на 10 трлн ієн (130 млрд дол.) у наступному місяці.
Нода закликав не затягувати зі скороченням державного боргу, який вже вдвічі перевищив розмір економіки країни, що оцінюється в 5 трлн дол. У той же час необхідний економічний ріст, щоб підтримувати державне фінансування і підтримку зростаючої армії пенсіонерів, сказав прем'єр.
Нарощувати бюджет Нода розраховує за рахунок підвищення податків, скорочення витрат і підвищення держдоходів.