ua en ru

Японія має намір надіслати своїх фахівців до Сирії для контролю за знищенням хімзброї

Японія планує направити трьох своїх фахівців в Сирію для інспектування знищення хімічної зброї. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністра закордонних справ країни Фуміо Кисида японським ЗМІ.

Рішення було прийнято після того, як Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) і атомні регулятори ООН затвердили план про вивезення "найбільш небезпечних хімічних речовин з території Сирії для знищення вже до кінця поточного року.

"Японія буде активно співпрацювати з міжнародними силами в справі знищення хімічної зброї Сирії", - заявив Кісіда представникам ЗМІ.

За даними міністра, всі три експерта, які є працівниками збройних сил країни, працювали з ОЗХО раніше і мають досвід в справі знищення хімзброї.

Згідно з планом, найбільш небезпечні матеріали з Сирії пропонується вивезти до кінця цього року, а решта (крім ізопропанолу) - до 5 лютого 2014 р. Неснаряженные боєприпаси будуть вивезені з Сирії та ліквідовані до 15 березня 2014 р. Пов'язані з хімічною зброєю об'єкти будуть знищені в період з 15 грудня 2013 р. по 15 березня 2014 р. Знищення пріоритетного хімзброї завершиться 31 березня 2014 р., іншого - 30 червня 2014 р.