ua en ru

Японія офіційно звернулася до США за допомогою в охолодженні атомних реакторів

Влада Японії офіційно звернулася до США за допомогою в охолодженні атомних реакторів, передає РБК з посиланням на Associated Press. Відповідний запит був направлений в Комісію США з ядерного регулювання (NRC). За заявою комісії, США надасть Японії необхідну технічну допомогу і вже відправила туди двох своїх експертів у складі команди Управління міжнародного розвитку США (USAID), що спеціалізується на допомозі країнам у ліквідації наслідків катастроф.
Нагадаємо, 12 березня Президент США Барак Обама повідомив про готовність США надати допомогу Японії, яка постраждала від серії руйнівних землетрусів.
Ситуація на АЕС "Фукусіма-Дайічі" ("Фукусіма-1") залишається тривожною. Рівень води, що охолоджує реактори АЕС, знову опустився нижче рівня паливних стрижнів. На цьому тлі заяви про можливий перегрів звучать з новою силою. Оператор АЕС Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) робить всі зусилля, щоб запобігти подібному розвитку подій. Зокрема, TEPCO знов зробила спробу залити реактор морською водою, що, як відзначають експерти, також небезпечно, оскільки може призвести до підвищення тиску в реакторі і вибуху.
Раніше влада Японії визнала, що існує висока ймовірність розплавлення паливних стрижнів на всіх 3 реакторах АЕС "Фукусіма-1", виключивши при цьому повторення сценарію "чорнобильської катастрофи".
У Японії 11 березня 2011 р. сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління). Землетруси призвели до вибухів на першому і третьому енергоблоках АЕС "Фукусіма-1" і витоку радіації на підприємстві. В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Надзвичайна ситуація була оголошена і на сусідній АЕС "Фукусіма-2", де також вийшла з ладу система аварійного охолодження.