ua en ru

Японія схвалила програму економічних стимулів вартістю 5,3 млрд дол

Уряд Японії в п'ятницю схвалив програму економічних стимулів вартістю 422,6 млрд ієн (5,3 млрд дол.), що складається з субсидій і податкових дотацій. На її фінансування будуть направлені бюджетні резерви, що дозволить уникнути випуску нових облігацій, повідомляє Reuters.

Нова програма невелика в порівнянні з національним бюджетом на наступний рік, що досягає 90,3 трлн ієн, вказуючи на те, що ресурси уряду вже обмежені.

Уряд витратить 264,3 млрд ієн на субсидії, які підстьобують капіталовкладення в сферах, постраждалих в результаті катастрофи на АЕС та землетрусу минулого року, а також на податкові дотації для боротьби з повенями в сільськогосподарських районах.

Субсидії в сумі 105,1 млрд ієн підуть на просування використання поновлюваних джерел енергії в домогосподарствах, підтримку досліджень в області стовбурових клітин і поліпшення зрошення на маленьких фермах.

Уряд також витратить до 30 млрд ієн на підвищення кваліфікації і навчання без відриву від виробництва для співробітників з неповною зайнятістю.

Падіння експорту, уповільнення зростання в Китаї і вплив боргової кризи в Європі примушують побоюватися рецесії в Японії, але величезний держборг ускладнює використання бюджетної політики для стимулювання економіки.

Читайте також: Банк Японії розширив програму купівлі активів і зберіг облікову ставку на рівні 0,0-0,1%