ua en ru

Японія і Китай почали прямі торги пари ієна-юань

Японія і Китай почали прямі торги пари ієна - юань. Як повідомляє Deutsche Welle, нововведення покликане зміцнити торгові зв'язки між країнами і заощадити в цілому до 3 млрд дол. в рік.

До початку торгів на Токійській валютній біржі в п'ятницю, 1 травня, стартовий курс китайського юаня склав 12,33 ієни. Вперше національні валюти двох країн були представлені на торгах без прив'язки до долара.

Як повідомляє німецьке агентство dpa, прямі торги валютної пари ієна-юань - результат підписаних ще в грудні 2011 р. двосторонніх угод, метою яких є зміцнення економічного співробітництва Японії і Китаю.

Прямий валютний обмін на біржових торгах - важливий крок на шляху лібералізації торговельних відносин між двома країнами, відзначає AFP. Як передає агентство "Синьхуа", це дозволить обом країнам значно знизити витрати на межвалютні операції і заощаджувати до в загальній складності 3 млрд дол. в рік.

Китай вважається найбільшим торговельним партнером Японії. Обсяг торгівлі між цими країнами в 2011 році, за даними dpa, склав 345 млрд дол. При цьому близько 60% обсягу всіх торгових операцій проводилися в перерахунку на долари США.

Як повідомлялось, у стадії підготовки знаходиться проект тристоронньої угоди КНР з Японією і Південною Кореєю, переговори по якому повинні бути проведені протягом року: про це лідери трьох країн домовилися на саміті 13 травня. Питання про створення ЗВТ Китаю, Японії і Південної Кореї обговорюється останні десять років. Економічне співробітництво між цими країнами стрімко розвивається - так, з 1998 по 2011 р. товарообіг між ними зріс більш ніж п'ять разів, з 130 млрд дол. до 690 млрд дол.