ua en ru

Янукович ветував законопроект про введення біометричних паспортів

Президент України Віктор Янукович застосував право вето до закону "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України", згідно з яким пропонується скасувати паспорт - як документ, що засвідчує особу громадянина України, і ввести посвідчення громадянина України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Відповідно до частини другої статті 94 Конституції Янукович повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою закон "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України".
Згідно з повідомленням прес-служби Президента, відповідний закон
несе ризики порушень конституційних прав громадян і гарантій цих прав; загальновизнаних прав людини; основоположних засад існування демократичної правової держави, якою є Україна;
порушує взяті Україною міжнародні зобов'язання, є кроком назад на шляху впровадження європейських та міжнародних стандартів у галузі прав людини, виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, не забезпечує безпеку громадян;
призведе до невиправданого істотного збільшення бюджетних витрат, негативно позначиться на бюджеті кожної сім'ї;
ряд пропонованих Законом новацій не відповідає нагальним потребам сьогодення, є необгрунтованою та неприйнятною.
Нагадаємо, Верховна Рада Україна прийняла відповідний закон (№ 8507 від 03 червня 2011 р.) 23 вересня 2011 р. За ухвалення відповідного документа проголосували 257 народних депутатів. Мін'юст, коментуючи ухвалення відповідного закону, заявив, що він не відповідає Основному закону.