ua en ru

Янукович: В балансі "Нафтогазу" на сьогодні близько 6 млрд дол. у вигляді збитків

В балансі "Нафтогазу України" на сьогодні близько 6 млрд дол. у вигляді збитків. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в рамках XV саміту України-ЄС, передає кореспондент РБК-Україна.
"Думаю, що ви знаєте, фінансовий баланс "Нафтогазу" відсутній... не дивлячись на знижку на газ по Харківській угоді, близько 3 млрд дол., ми маємо сьогодні близько 6 млрд дол. в балансі "Нафтогазу" у вигляді збитків. Це лягає тягарем на фінансову систему України і державний борг. Фактично - це знищення країни. Ви мене питаєте, в якому стані переговори з Росією? Складном! Чим закінчаться переговори - складно сказати. Ми не сприймаємо, коли газові сховища відкривають в Сербії в рамках будівництва "Північного" і "Південного потоків". Фактично це говорить про те, що цінність ГТС девальвує... У нас є загроза втрати транзит. І ми сьогодні пропонуємо і ЄС, і Росії створити газовий консорціум, щоб були гарантії прокачування газу... Адже наша унікальна ГТС вимагає модернізації... а кошти для її модернізації лягають на плечі громадян. Це відкрита пропозиція, вона не нова, ми її формували ще 2003 році... але сьогодні вона стала як ніколи актуальною", - заявив глава держави.

Раніше Президент України заявляв, що Україна продовжує модернізацію ГТС за підтримки ЄС.
"Ми продовжуємо модернізацію ГТС за підтримки ЄС і європейських інституцій. Я сподіваюся, що сьогоднішня дискусія дасть новий імпульс в наших відносинах. Ми розглянули сьогодні нашу спільну заяву та погодили її", - сказав він.
У свою чергу, президент Європейської Ради Герман ван Ромпей запевнив: "Ми готові надати допомогу Україні в модернізації ГТС, і ми сподіваємося, що енергетична політика України базуватиметься на європейських принципах".