ua en ru

Янукович: Україна може завершити переговори про безвізовий режим з ЄС до кінця 2014 р

Україна може завершити переговори про безвізовий режим з ЄС до кінця 2014 р. Про це в рамках XV саміту України-ЄС заявив Президент України Віктор Янукович, передає кореспондент РБК-Україна.
"Перехід України на безвізовий режим з країнами ЄС залежить від виконання кожного етапу в рамках наших домовленостей в рамках так званої дорожньої карти. Перший етап ми завершили в терміни, які планували. Його буде завершено в грудні 2011 року, ще тиждень буде працювати парламент. Думаю, протягом цього тижня ми завершимо все, що залишилося нам зробити і виконати зобов'язання перед ЄС", - заявив глава госудасртва.
Він додав, що "робоча група Україна-ЄС констатує, що ми рухаємося в швидкісному режимі... Наступний етап буде, якщо не в січні, то лютому, він теж визначить терміни. Але я впевнений, що до футбольного чемпіонату Євро-2012 ми будемо вже мати результат, щоб створити більш комфортні умови для європейських уболівальників, які будуть приїжджати і до України, і в Польщу... У нас є надія, що ми зможемо завершити цю роботу до кінця 2014 р. Можливо, раніше. Усе буде залежати і від політичної ситуації в Україні, і від бажання сторін. Поки ми не бачимо ніяких перешкод. Політична ситуація в Україні стабільна, є бажання наших європейських партнерів", - запевнив Янукович.

Раніше голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на пленарному засіданні саміту Україна-ЄС заявив, що безвізовий режим між Україною та ЄС буде запроваджено, як тільки будуть виконані всі необхідні умови.

Нагадаємо, сьогодні в Києві відкрився саміт Україна-ЄС. Очікувалось, що на саміті буде підписана угода про асоціацію України з ЄС, а також угода про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Натомість було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".