ua en ru

Янукович: Україна буде наполягати на включенні в угоду про асоціацію перспективи членства в ЄС

Україна буде наполягати на включенні в угоду про асоціацію перспективи членства в Європейському Союзі. На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович після зустрічі з прем'єр-міністром Республіки Польща Дональдом Туском, повідомляє прес-служба глави держави.

"Безумовно, угода про асоціацію є для нашої країни дуже важливою. І ми наполягали і будемо наполягати, щоб у цій Угоді була відображена перспектива вступу України до Євросоюзу", - заявив Віктор Янукович.

За словам Президента, українська сторона добре розуміє, що під час ратифікації підписаних з ЄС угод це питання буде обговорюватися в кожній із країн-членів ЄС парламентами цих країн. "Це питання буде дуже чутливим для наших сторін. Я переконаний, що наші партнери у Європі й особливо наші друзі в Польщі з розумінням ставляться до того прогресу, який сьогодні є на цьому шляху", - сказав Віктор Янукович.

У свою чергу прем'єр-міністр Туск звернув увагу на суттєвий прогрес, досягнутий Україною в євроінтеграції протягом останнього часу. Він зокрема зауважив, що "великий оптимізм" викликав останній раунд проведених переговорів.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров, коментуючи заяву єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле про те, що в угоду про асоціацію не буде включена перспектива членства України в ЄС, заявив, що "в угоді про асоціацію має бути згадка про перспективу приєднання України до ЄС. Це принципово для нас важливо, і ми над цим будемо працювати".

Він нагадав, що у межах Ялтинського саміту зустрічався зі Штефаном Фюле та обговорював з ним питання угоди про асоціацію.
"Ми зустрічалися з паном Фюле, обговорювали зокрема і цей момент, і я ніяких заперечень з цього приводу від нього не чув", - сказав Микола Азаров.
Він додав, що угода про політичну асоціацію не може залежати від політичної кон'юнктури, оскільки грунтується на цінностях і визначить напрямок розвитку України на багато років вперед.