ua en ru

В Україні почалось будівництво арки нового конфайнменту на ЧАЕС

Президент України Віктор Янукович урочисто запустив технологічний цикл будівництва арки нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ми стали свідками визначального перевтілення об'єкту укриття на екологічно безпечну систему - будівництва арки Чорнобильської атомної електростанції. Це важливий крок на шляху спорудження навколо безпечного саркофагу об'єкту укриття. Ця конструкція за своїми масштабами не має аналогівув світі. Успішна реалізація цього проекту гарантуватиме екологічну безпеку всіх прилеглих територій", - заявив Янукович.

Президент подякував усім країнам, які не залишилися байдужими до проблеми Чорнобильської АЕС. Гарант також висловив надію на подальшу співпрацю з багатьма країнами, які сьогодні є донорами проекту і які планують допомагати Україні в майбутньому.

Зазначимо, до захисної споруди увійде комплекс технологічного обладнання для вилучення зі зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС матеріалів, які містять ядерне паливо, їх кондиціювання з подальшим безпечним зберіганням. Як багатофункціональний об'єкт конфайнмент матиме термін служби 100 років. Вартість будівництва становить близько 990 млн євро.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що у України немає альтернативи атомній енергетиці найближчі 20 років.