ua en ru

Янукович пропонує ВР направити українських миротворців для участі в місії ООН зі стабілізації в ДР Конго

Президент України Віктор Янукович пропонує Верховній Раді схвалити рішення щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго. Про це йдеться в законопроекті №9604, який зареєстрований 19 грудня 2011 р.
Згідно законопроекту, фінансування витрат, пов'язаних із залученням миротворчого контингенту України до складу місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго, здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету України з подальшим відшкодуванням цих витрат ООН.

Зазначається, що у зв'язку з рішенням Індії відкликати в липні 2010 року дев'ять вертольотів зі складу миротворчого контингенту цієї країни, розгорнутого в МООНСДРК, перед секретаріатом ООН постало питання пошуку країни-контрибутора, спроможної направити військові вертольоти до ДРК.
Зважаючи на те, що Україна має відповідні можливості, а також проведене у лютому 2010 р. виведення трьох українських вертольотів Мі-24 з Ліберії згідно з планом поетапного скорочення місії ООН у Ліберії, секретаріат ООН звернувся до України з проханням розглянути можливість направлення підрозділу бойових вертольотів до МООНСДРК.