ua en ru

Янукович пропонує дозволити заарештовувати нардепів без згоди ВР після обвинувального вироку суду

Народні депутати VI скликання Віктор Янукович та Олександр Лавринович пропонують дозволити заарештовувати нардепів без згоди Верховної Ради (ВР) після обвинувального вироку суду. Про це йдеться в законопроекті №0976 від 12 грудня 2012 р.

Згідно документу, частину третю ст. 80 Конституції України, якою визначається недоторканність депутатів ВР, пропонується викласти у такій редакції: "Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього".

У чинній версії фраза "до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього" відсутня.

"Прийняття запропонованих змін надасть можливість... унеможливить використання недоторканності для уникнення відповідальності за порушення закону", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

Варто зазначити, що документ було створено 3 жовтня 2008 р., висновок комітету було отримано 21 червня 2012 р., проте одержаний у Верховній Раді він був лише 12 грудня.

Нагадаємо, Віктор Янукович з 25 лютого 2010 р. - Президент України, Олександр Лавринович з 11 березня 2010 р. - міністр юстиції.