ua en ru

Янукович пропонує зобов'язати телеканали всіх форм власності транслювати новини з субтитрами

Президент України Віктор Янукович ветував закон № 8214 про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях) у зв'язку з тим, що відповідний закон на думку глави держави суттєво обмежує права інвалідів. Пропозиції Президента до закону опубліковані на офіційному сайті Верховної Ради України (ВР).

Так, на думку Президент закон обмежує перелік телепродукту, який повинен бути адаптований для сприяння інвалідами по слуху, і встановлює незначна кількість телерадіоорганізацій, на яких покладається обов'язок здійснювати таку адаптацію (32 телерадіоорганізації з 1300 телекомпаній).

"Враховуючи викладене, запропоновані законом новели не підтримуються. Зате вважаю за необхідне закріпити в законі України" Про телебачення і радіомовлення" гарантії права інвалідів на свободу отримання інформації, встановленого діючими нормами закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" та передбаченого міжнародними зобов'язаннями України в цій сфері", - йдеться в пропозиціях Януковича.

Також Янукович запропонував абзац другий пункту 1 розділу I викласти в такій редакції: "7. Телерадіоорганізації (незалежно від форми власності і підпорядкування) зобов'язані здійснювати субтитрування або переведення на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм в порядку і на умовах, визначених Кабінетом міністрів України".

Нагадаємо, ВР прийняла закон № 8214 12 січня 2012 р.