ua en ru

Янукович доручив Пшонці оцінити дії львівських уболівальників

Президент Віктор Янукович доручив генпрокуророві України Віктору Пшонці дати правову оцінку діям окремих футбольних уболівальників на стадіоні Арена Львів під час матчу між збірними України і Сан-Маріно 6 вересня. Відповідне доручення опубліковане на офіційному веб-сайті Президента.

Президент Віктор Янукович (на фото) доручив генпрокуророві України Віктору Пшонці дати правову оцінку діям окремих футбольних уболівальників на стадіоні Арена Львів під час матчу між збірними України і Сан-Маріно 6 вересня. Відповідне доручення опубліковане на офіційному веб-сайті Президента.

"Віктору Пшонці: Пропоную дати правову оцінку діям окремих уболівальників під час футбольного матчу кваліфікаційного турніру до Чемпіонату світу 2014 року з футболу між національними збірними командами України і Сан-Маріно, який відбувся 6 вересня 2013 року на стадіоні Арена Львів (місто Львів), на які звернув увагу Дисциплінарний комітет ФІФА. Термін - 19 жовтня 2013 року", - сказано в дорученні глави держави від 7 жовтня, що стосується забезпечення громадського порядку і безпеки під час проведення масових спортивних заходів.

Крім того, Янукович доручив прем'єр-міністрові Миколі Азарову розробити законодавство щодо порядку і безпеки під час спортивних заходів; міністрові молоді і спорту Равілю Сафіулліну забезпечити роз'яснювальну роботу з уболівальниками; Сафіулліну і міністрові освіти і науки Табачнику вжити заходи з виховання культури і протидії насильству в спорті; главам обл- і міськадміністрацій забезпечити контроль під час спортивних заходів; голові Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександру Курдиновичу забезпечити освітлення в ЗМІ теми безпеки на стадіонах.

Як повідомлялося, 27 вересня Дисциплінарний комітет ФІФА ухвалив рішення про те, що відбірковий матч чемпіонату світу 2014 року між збірними України і Польщі з футболу 11 жовтня в Харкові пройде без глядачів.

Таке рішення було ухвалене на підставі рапортів арбітра і інспектора матчу Україна - Сан-Маріно, який відбувся 6 вересня в Львові, а також доповіді спостерігача організації FARE про расистські і дискримінаційні прояви, які, на його думку, допустили місцеві уболівальники, "вивішуючи неонацистські прапори, імітуючи крики і жести мавп, а також демонструючи нацистське вітання".

3 жовтня стало відомо, що матч в Харкові пройде при глядачах, оскільки санкції ФІФА до Федерації футболу України за матч Україна - Сан-Маріно були припинені (тільки на один матч) на час розгляду апеляції української сторони.