ua en ru

Янукович підписав закон, який дозволяє оформлення земділянок держорганам за місцем розташування таких ділянок

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 365-VII, який дозволяє оформлення земділянок держорганам за місцем розташування таких ділянок

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні як закон законопроект № 1208-1, ініційований нардепом від Партії регіонів Денисом Омеляновичем, яким пропонується, що оформлення земділянок повинно здійснюватися органами за місцем розташування ділянок. За проект закону "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів у сфері земельних відносин (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок)" проголосували 316 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законом вводяться норми, згідно з якими узгодження документації щодо формування земельних ділянок і внесення відомостей про них до Державного земельного кадастру має здійснюватися органами за місцем розташування ділянок.

Документ містить також положення про заборону погоджувальними органами вимагати при здійсненні узгодження проведення будь-яких обстежень, експертиз, інших робіт. Крім цього, кожен погоджувальну орган буде здійснювати розгляд проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки самостійно і не може вимагати попереднього узгодження проекту іншими органами.

З Земельного кодексу також виключено положення, що визначають повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, з адміністрування Державного земельного кадастру, оскільки, відповідно до частини третьої статті 6 закону "Про Державний земельний кадастр", адміністратором Державного земельного кадастру є державне підприємство , що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Документом передбачається також доповнити статтю 20 закону "Про місцеві державні адміністрації", яка визначає повноваження місцевих державних адміністрацій у галузі містобудування, повноваженнями з узгодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, проектів землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць, матеріалів інвентаризації земель . Ці повноваження, згідно частини другої статті 186-1 Земельного кодексу, будуть реалізовуватися структурними підрозділами райдержадміністрацій з питань архітектури та містобудування.