ua en ru

Янукович підписав закон, що дозволяє НБУ виготовляти бланки цінних паперів і паспортів

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 399 - VII, що дозволяє НБУ виготовляти бланки цінних паперів і паспортів.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада України прийняла в першому читанні як закон, законопроект № 2435а, ініційований народними депутатами від Комуністичної партії України, яким дозволила виготовлення бланків цінних паперів, документів, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України, марок акцизного податку лише державним підприємствам, що входять до сфери управління Національного банку. За ухвалення відповідного закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повернення державного контролю та виробництва державними підприємствами документів і бланків, які вимагають використання спеціальних елементів захисту" проголосували 230 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом визначається, що підприємствам НБУ передається виключне право виготовлення не тільки бланки цінних паперів, що засвідчують особу і громадянство України документів, акцизних марок, але та бланків для оформлення результатів надання адмінпослуг, а також інших документів, які передбачають використання спеціальних елементів захисту.

Крім цього, держорганам забороняється закупівля бланків для оформлення надання адмінпослуг, а також документів, що засвідчують особу і громадянство, у інших підприємств, крім державних, які входять до сфери управління НБУ.