ua en ru

Янукович підписав закон про затвердження омбудсмена уповноваженим у сфері захисту персональних даних з поправками Президента

Президент України Віктор Янукович підписав закон 383-VII про затвердження омбудсмена уповноваженим у сфері захисту персональних даних з поправками Президента

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада України (ВР) закон № 2836 з поправками Президента, згідно з яким омбудсмен визначається уповноваженим органом у сфері захисту персональних даних. За законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи захисту персональних даних" проголосували 373 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, уповноважений Верховної Ради України з прав людини наділений зокрема такими повноваженнями: проведення планових та позапланових, виїзних безвиїзних, перевірок власників та/або розпорядників персональних даних; напрямок власнику та/або розпоряднику персональних даних уявлень омбудсмена для вжиття ними заходів щодо усунення виявлених порушень законодавства про захист персональних даних; надання рекомендації у сфері захисту персональних даних; внесення пропозицій щодо формування і реалізації державної політики у сфері захисту персональних даних у порядку, визначеному законодавством, здійснення моніторингу нових практик, тенденцій і технологій захисту персональних даних; узгодження корпоративних кодексів поведінки.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення визначається, що протоколи про виявленні порушень законодавства у сфері захисту персональних даних складати представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (замість Державної служби з питань захисту персональних даних) і передавати їх на розгляд до суду.

Згідно з прийнятими поправками Президента, закон набуває чинності з 1 січня 2014 р. Власники персональних даних, які на момент набрання чинності цим Законом здійснюють обробку персональних даних, що підлягають повідомленню, подають відповідне повідомлення в установленому цим законом порядку протягом шести місяців з дня набрання чинності цим закону.

Кабінету міністрів протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим закону має забезпечити у встановленому законодавством порядку передачу уповноваженому з прав людини Державного реєстру баз персональних даних і заяв про реєстрацію баз персональних даних, представлених до набрання чинності цим законом.

Зазначимо, прийняття відповідного законопроекту необхідно для подальшої євроінтеграції України.