ua en ru

Янукович підписав закон про введення 1,5% акцизу на операції з ЦП

Президент України Віктор Янукович підписав закони № 5518-VI і № 5519-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів". Відповідні законопроекти № 11284 і 11285 Верховна Рада (ВР) 6 грудня прийняла в другому читанні і в цілому. "За" обидва проекту закону тоді проголосували 234 народних депутати при мінімально необхідних 226.

Законом вводиться 1,5% акциз на операції з цінними паперами і похідними. Зростає питома вага специфічної складової акцизу на сигарети за рахунок зниження адвалорної. У підсумку мінімальна акцизна навантаження на безфільтрову продукцію зросте на 35%, з фільтром - на 18%. Вводиться авансовий платіж акцизу для виробників тютюнових виробів (з розрахунку мінімального навантаження і ставки податку на момент подачі декларації) і посилюється відповідальність за фальсифікат або товар з підробленими марками.

Крім того вводиться 12-місячний термін дії використання марок акцизного збору старого зразка у разі зміни зразків таких марок на нові; вводитися для платників спрощеної системи, які обрали другу групу податковий період - календарний рік (замість календарного кварталу); скасовується обмеження за критерієм кількості найманих працівників для 5, 6 груп платників єдиного податку; зниження ставки єдиного податку для 5 і 6 груп по 7% і 10% до 5% і 7%.

З 1 січня 2013 р. зазначені зміни вступають в силу.

Читайте також: Фондовий ринок України платить 150 млн грн податків при оборотах 2,2 трлн грн, - Клименко.