ua en ru

Янукович підписав закон, який забороняє вилучати з архіву секретні документи створені до 1946 г

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 5068-VI "Про Національний архівний фонд та архівні установи" (про експертизу цінності документів), повідомляє прес-служба глави держави.

Відповідно до закону, забороняється вилучати з Національного архівного фонду документів за мотивами конфіденційності чи таємності інформації, що міститься в них, з політичних або ідеологічних міркувань, а також будь-яких документів, створених до 1946 року.

Також стаття 1 відповідного закону доповнюється визначенням експертизи цінності документів. Експертиза цінності документів - всебічне вивчення документів з метою внесення їх до Національного архівного фонду або виключення з нього, проведення грошової оцінки документів Національного архівного фонду, віднесення їх до категорії унікальних і встановлення строків зберігання документів, що не підлягають внесенню до Національного архівного фонду.

Крім того, законом також визначено порядок проведення такої експертизи; обов'язки юридичних осіб щодо її проведення і забезпечення схоронності документів, що нагромадилися за час їх діяльності; обов'язки власників документів Національного архівного фонду з утримання в належному стані будівель і приміщень архівних установ; підстави для вилучення документів з Національного архівного фонду.

Закон також надає право центральним державним архівам, місцевим державним архівним установам, архівним відділам міських рад право на перевірку роботи архівних підрозділів і служб діловодства органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян та релігійних організацій.