ua en ru

Янукович зобов'язав митницю збільшити збори в 2012 р. на 7 млрд грн за рахунок боротьби з корупцією, - джерело

Президент України Віктор Янукович дав старт кампанії з наведення порядку в митній політиці, а річний план Держмитниці по збору податків збільшений на 7 млрд грн. Про це виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив високопоставлений співробітник митниці.

Як заявив митник, "дана команда з самого верху - закрити всі офіси модних фірм".

Основне завдання, покладене на співробітників митниці, полягає в тому, що платежі повинні йти тільки в бюджет, без будь-яких посередників.

"Якщо місяць тому за контейнер китайського ширвжитку довелося б заплатити 25 тис. доларів офіційних платежів у бюджет, а 30 тис. дол. перерахувати на рахунки зазначеного тобі посередника, то сьогодні завдання конкретна - платежі повинні йти тільки в бюджет. І ніяких прокладок і посередників. Таким чином, починаючи з березня, офіційні платежі з контейнера ширвжитку складуть 55 тис. доларів. І ця ставка буде рости. Цілком імовірно, що вже в червні митниця доведе збори з контейнера в бюджет до 80 тис. доларів", - заявило джерело.

"З кордону зняли не тільки кримінальних посередників, але і посередників у погонах. Припинено тотальний шмон і вимагання з боку СБУ. Митникам сказали: хлопці, ось ваша зарплата офіційна, ось вам доплати в такому-то скромному розмірі. Але ваш бізнес по затриманню контейнера, по вивантаженню-завантаженню вже не пройде. Якщо хтось посміє гальмувати контейнер, по якому пройшли легальні платежі, - вилетить з роботи", - зазначив він.

За словами митника, вже зараз в чергу на звільнення поставлено велике число керівників середньої ланки митниці.
"Керівництво митниці поставило завдання впровадити до кінця року пілотний проект електронного документообігу з цифровим підписом, завдяки якому більшості суб'єктів ЗЕД взагалі не доведеться контактувати з чиновниками - оформлення документів буде проходити через Інтернет. Тобто сама ймовірність корупційних контактів буде зведена до нуля", - пояснило джерело.

За його словами, збільшення плану зі зборів у бюджет на 7 мільярдів для митниці за дотримання нових правил гри ніякої проблеми не представить: "Якщо будуть скасовані пільги, митниця зможе дати не менше 10 мільярдів за рік. Саме під ці завдання Калетник (чолі Держмитниці) дали Митний кодекс, який він просував у парламенті".

Нагадаємо, 31 січня голова Державної митної служби Ігор Калетник заявив, що в державний бюджет України в 2011 р. надійшло 8,5 млрд грн від митних зборів, що на 10,4% більше запланованого Міністерством фінансів України.